Topografie
Ongeveer 20.000 km van Nederland verwijderd ligt Nieuw-Zeeland, het behoort tot het continent Oceänie, op ongeveer 2.000 km afstand van Australië. Hiermee is Nieuw-Zeeland het meest geïsoleerde land ter wereld.Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden, het Noorder- en het Zuider Eiland. Tussen deze eilanden ligt de Straat Cook (genoemd naar James Cook, deze voer er als eerste Europeaan doorheen). Daarnaast behoren enkele kleinere eilanden als Stewarteiland en Waiheke Eiland tot Nieuw-Zeeland.
De belangrijkste plaatsen van Nieuw-Zeeland zijn:
- Wellington
De hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Wellington ligt zuidelijk op het Noordereiland en heeft ongeveer 365.000 inwoners. Wellington wordt gezien als hét culturele centrum van het land. - Auckland
Eigenlijk een agglomeratie; meerdere steden die samen één stedelijk gebied vormen. Hierin woont ongeveer een derde van de gehele Nieuw-Zeelandse bevolking; ruim 1,4 miljoen mensen. Auckland is bekend om de enorme zeilgemeenschap. In de havens liggen meer dan 135.000 jachten, ook zijn er veel zeilscholen en worden er veel bekende zeilwedstrijden in Auckland gehouden. - Christchurch
De grootste stad van het Zuidereiland met ruim 380.000 inwoners. Het is de oudste stad van het land en wordt ook als de meest Europese stad gezien. Dit vanwege de neo-gothische stijl van veel gebouwen en de vele parken.
Demografie
In totaal wonen er ruim 4,2 miljoen mensen in Nieuw-Zeeland. Hiervan woont ruim driekwart op het Noordereiland. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 15,6 mensen per vierkante kilometer. In vergelijking; in Nederland is de bevolkingsdichtheid 403 mensen per vierkante km. Circa 70% van de Nieuw-Zeelanders hebben Europese voorouders. De overige 30 procent is evenredig verdeelt tussen de oorspronkelijke bewoners (Maori's) en Aziaten.In 2006 was 56% van de inwoners Christelijk, dit is wel hard aan het afnemen. Binnen het Christendom nemen de Anglicaanse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk de grootste plaats in.
Bestuur en Politiek
Bestuurlijk gezien is Nieuw-Zeeland onderverdeeld in 17 regio's, 57 districten, 16 steden en de Chathameilanden. Deze hebben allemaal een eigen vorm van bestuur. Verder vallen onder Nieuw-Zeelands bestuur nog de Cookeilanden, Niue, Ross Dependency en de Tokelau-eilanden.Nieuw-Zeeland is een onafhankelijke democratie met een parlement en een ongeschreven grondwet. Sinds 1907 is het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het is wel lid van het Gemenebest van Naties, hiermee is dus officieel Queen Elizabeth II het staatshoofd van Nieuw-Zeeland, zij wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. Deze post wordt momenteel ingevuld door Sir Jerry Mateparae.
Het parlement bestaat uit 120 leden in één kamer, hieruit worden ongeveer 20 ministers gekozen. Er worden 7 verschillende partijen vertegenwoordigd in de kamer. De premier is op dit moment John Key van de National Party.
Klimaat
Het klimaat in Nieuw-Zeeland verschilt enigszins op het Noorder- en het Zuidereiland, maar de grootste verschillen zijn tussen de oost en de westkust. In het zuidwesten van het land valt bovengemiddeld veel neerslag door de wind uit het westen. Aan de oostkust, waar het beduidend minder waait is het het doorheen het jaar veel droger. Het noorden van het Noordereiland bevind zich korter bij de evenaar en heeft hierdoor bijna een subtropisch klimaat. Ook op het Zuidereiland is de meeste zon in het noorden te vinden.Over de hele lengte van het Zuidereiland bevind zich een enorm bergmassief: de Nieuw-Zeelandse Alpen. Hier valt veel sneeuw, het is dan ook niet gek dat zich hier redelijk wat ski-gebieden bevinden.
Geschiedenis
Vanuit Europees oogpunt is Nieuw-Zeeland ontdekt in 1642 door Abel Tasman, al duizend jaar hiervoor bevonden zich al Maori's op de eilanden.Abel Tasman dacht dat het land een schiereiland was wat vastzat aan Zuid-Amerika, hij noemde het Statenland. Later is dit gewijzigd naar Nieuw-Zeeland (vernoemd naar de provincie Zeeland). Er was echter weinig interessants te ontdekken en de bevolking was vijandig, vandaar dat de VOC er geen brood in zag om iets met het land te gaan doen.
De eerstvolgende Europeaan die Nieuw-Zeeland bezocht was James Cook die in 1769 de doorgang tussen het Noorder- en het Zuidereiland ontdekte (Straat Cook) en succesvol kennis maakte met de Maori's.
Nog steeds werden de eilanden echter niet interessant genoeg gevonden om er handel te drijven of grondstoffen te halen. Nieuw-Zeeland werd pas interessant toen in het begin van de 19e eeuw de walvisvaarders langskwamen. De Britten vestigden zich hier en kwamen met de Maori's in 1840 tot overeenkomst om Nieuw-Zeeland tot Britse kolonie te maken. Hierna werd de grond verkocht aan kolonisten die op grote schaal naar het land kwamen.
Nog steeds waren er regelmatig oorlogen en oorlogjes met de Maori's die vonden dat de blanke bevolking te overvloedig aanwezig was in hun land. Hun probleem was dat ze zelf ook niet tot een eenheid konden komen, en hierdoor verloren zij al hun land door gedwongen verkoop of onteigening. Hierna kwam meer structuur in de regering van het land.
In 1889 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd en in 1893 werd ook het vrouwenkiesrecht ingevoerd waarmee Nieuw-Zeeland het allereerste land ter wereld was waar vrouwen mochten stemmen.
In beide wereldoorlogen vocht Nieuw-Zeeland aan de kant van de geallieerden tegen de Duitsers en Japanners.
De onafhankelijkheid van Nieuw-Zeeland werd bereikt in 1947, al bleef het wel lid van het Britse Gemenebest.
Economie
Nieuw-Zeeland staat voornamelijk bekend om de productie en export van schapen- en lamsvlees, rundvlees, boter, melkpoeder, kiwi's, verscheidene houtsoorten en vis. Er worden voornamelijk grondstoffen naar andere landen verkocht. Machines, brandstof en voertuigen moeten worden geïmporteerd.Een van de snelst stijgende onderdelen is de toeristische sector. Toeristen komen voor de prachtige natuur, die dan ook zorgvuldig bewaard wordt onder oog van de Resource Management Act.
Bronnen:
www.nieuw-zeeland.nl
www.indexmundi.com
www.travelmonkey.nl/oceanie/nieuw-zeeland
www.paci.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten